STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ | STRONA Z OFERTĄ WŁASNĄ |
Zwyczaje
każdy region w Turcji ma swoje własne tradycyjne tańce. Bardzo ciekawym tańcem jest taniec łyżek, wykonywany przy dźwiękach uderzeń drewnianych łyżek. Jedną z tradycyjnych rozrywek tureckich jest wizyta w hamam – czyli łaźni tureckiej. Turcy są bardzo gościnni i lubią obcokrajowców. Udzielanie gościny to obowiązek każdego muzułmanina.
Podczas podróżowania po wschodnich rejonach Turcji kobiety nie powinny mieć odsłoniętych nóg i ramion. Jeśli pytamy o drogę, należy zwracać się (szczególnie mężczyźni) do mężczyzn. Nieznajomość języków obcych wśród ludności na prowincji może być przyczyną nieporozumień i potraktowania pytania jako próby zaczepki.
Kuchnia
kuchnia turecka jest typową kuchnią śródziemnomorską, wymagającą świeżych składników i celebracji posiłków. Potrawy są aromatyczne, doskonale przyprawione i wyraziste w smaku. Lokale serwują najczęściej baraninę z grilla, pożywny hummus (smacznie przyprawiona pasta z ciecierzycy), serwowany najczęściej jako zimna przekąska i oczywiście dobrze znany na całym świecie kebab. Kuchnia turecka bogata jest w słodycze takie jak krucha baklawa, wyborna chałwa w mnóstwie odmian i lekki marcepan.
Napoje
narodowym napojem Turków jest raki - czyli anyżowa wódka o lekkim posmaku lukrecji. Turcy serwują też bardzo dobrą herbatę, podawaną w małych szklaneczkach. Za najlepsze piwo w Turcji uchodzi Efes Pilsen z lokalnych browarów. Najlepsze wina to białe çankaya i czerwone dikmen.
Pamiątki
pamiątkami z Turcji, które zasługują na uwagę są malowane "kalebasy". Wykonuje się je z wysuszonych dyń o butelkowym kształcie, a następnie zdobi najróżniejszymi motywami. Również ręcznie tkane chusty należą do najpiękniejszych wyrobów tureckiego rzemiosła.
W restauracji
w okresie ramadanu restauracje są nieczynne aż do godziny iftar (przeważnie jest to godzina zachodu słońca), o której można zjeść pierwszy posiłek. Należy unikać wówczas jedzenia czegokolwiek w miejscach publicznych. Napiwki są dość powszechne ale tylko w droższych restauracjach, w najtańszych nie są one wymagane.
Fotografowanie
w Turcji nie wolno fotografować obiektów militarnych, oraz ważnych strategicznie, gdyż grozi to wysokimi karami pieniężnymi lub nawet pozbawieniem wolności. W niektórych muzeach nie wolno używać kamer do filmowania obiektów, lub trzeba uiścić opłatę.