STRONA Z OFERTĄ AGENCYJNĄ | STRONA Z OFERTĄ WŁASNĄ |
Kuchnia
kuchnia Singapuru, mającego kontakt ze wszystkimi kulturami świata stała się połączeniem zachodnich i europejskich dań ze wschodnimi zwyczajami kulinarnymi. Z kuchni chińskiej zaczerpnięto sposób gotowania w wokach oraz stosowanie egzotycznych przypraw i składników, takich jak limetta i dziki kardamon. Ryż podawany jest do bardzo wielu dań. Może stanowić dodatek jak również składnik dania głównego. Do warzyw podawanych z ryżem często dodaje się sos rybny, papryczki chilli, czosnek i imbir. Bardzo popularna jest laxa - zupa, bardzo ostra, z jajkiem, krewetkami, kawałkami ryb, tofu i ryżowym makaronem. Inne popularne dania to: Char Siew - smażona wieprzowina w słodkim, pikantnym sosie, podawana z ryżem, Chicken Rice- delikatny i soczysty kurczak z ryżem, chili, imbirem i sosem sojowym, Kai Chok, potrawa kantońska, Kambing Soup - pikantna zupa z baraniny, Murtabah - placek z cebuli, jajka, warzyw i siekanego mięsa z indyjskim curry.
Napoje
popularnymi napojami są: sok z trzciny cukrowej i mleko kokosowe z syropem cukrowym. Tutejsze piwa mają nieco gorzkawy smak, ale są smaczne i orzeźwiające, niestety bardzo drogie.
Pamiątki
w Singapurze możemy kupić wszystko czego tylko zapragniemy: pamiątki, biżuterię najwyższej próby, dzieła sztuki, wyroby rzemieślnicze, sprzęt techniczny itd.
W restauracji
w singapurskich restauracjach nie ma zwyczaju dodawania napiwku do rachunku, ponieważ w cenę standardowo wliczana jest 10-procentowa opłata za usługę.
Uwaga
handel narkotykami podlega w Singapurze surowym karom, z karą śmierci włącznie.
W Singapurze bardzo rygorystycznie przestrzega się utrzymywania czystości w środkach komunikacji miejskiej oraz na terenie całego kraju. Za łamanie tych zaleceń grożą wysokie kary pieniężne (nie wolno wyrzucać niedopałków papierosów, zaśmiecać ulic i chodników, jeść i pić w środkach komunikacji miejskiej, palić papierosów w pomieszczeniach klimatyzowanych lub windach).